Ayaşlı kadın girişimciler yüzyıllık domates tohumlarını toprakla buluşturdu

Ayaşlı kadın girişimciler, yerli ata tohumlarını yıllar sonra toprağa ekmeye başladı. Ata tohumlu domatesler, marketlerde satılacak.
Ayaşlı kadın girişimciler yüzyıllık domates tohumlarını toprakla buluşturdu

Ayaşlı kadın girişimcileri, yerli ata tohumlarını tarlalara ekti. Yüzyıllık domates tohumları toprak ile buluştu.

Ayaşlı kadın girişimcilerin toprakla buluşturduğu ve yetişen yadigar domatesler, zincir marketlerde satışa sunulacak. 100 yıllık tohumları yıllar sonra toprak anayla buluşturan kadın girişimcilerin toplanacak mahsulleri ve hazırlayacakları domates suları, Ankara ve İstanbul'daki zincir marketlerde satışa sunulacak.

beysehir-devlet-hastanesi-bashekimi-uzm-dr-sitki-kucukbuzcu-2024-05-20t122823-004.jpg

11 kadın çiftçi ile yola çıktıklarını ve bugün 30'un üzerinde ortakla çalışmalar yürüttüklerini anlatan Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Zehra Varol, tüm ortakların köydeki kadın çiftçilerden oluştuğunu söyledi.

beysehir-devlet-hastanesi-bashekimi-uzm-dr-sitki-kucukbuzcu-2024-05-20t122700-314.jpg

BİR İLKE İMZA ATILDI

Zehra Varol, bir ilke imza atarak ata domates tohumlarını tarlalara ekmeye başladıklarını ifade etti. Bu tohumlardan üretilen Ayaş domateslerinin yüzde 80'inin su olduğundan salça yapımına uygun olmadığını anlatan Varol, domateslerin doğal olduğu için çok lezzetli olduğunu da sözlerine ekledi.

Varol, zincir marketlerle anlaşma yapıldığını ve bu yıl Ayaş domateslerinin, Ankara ve İstanbul'da satışa sunulacağını belirtti. Tohumlar ilk olarak seralarda fide haline getiriliyor ve mayıs ayından sonra da tarlalara ekiliyor. Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Zehra Varol, 15 Ağustos gibi domateslerin toplanarak satışa sunulacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.