Tükenmişlik sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

Kızılcık Şerbeti dizisinin başarılı oyuncusu Müjde Uzman, yaptığı paylaşımla tükenmişlik sendromuna yakalandığını duyurdu. Tükenmişlik sendromunun ne olduğu ise merak edildi.
Tükenmişlik sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

Show TV'nin sevilen dizisi Kızılcık Şerbeti'nde Alev karakterini canlandıran Müjde Uzman açıklamasıyla gündem oldu. Ünlü oyuncu, tükenmişlik sendromuna yakalandığını takipçileriyle duyurduktan sonra tükenmişlik sendromunun ne olduğu araştırılmaya başlandı.

Tükenmişlik sendromu, kişinin fiziksel ve zihinsel enerji seviyelerinin düşmesi sonucu ortaya çıkar. Stresli bir ortamdaysanız tükenmişlik sendromu yaşayabilme ihtimaliniz daha yüksektir. Genelde yoğun iş hayatının bir sonucu olarak gelişen tükenmişlik sendromunun birden fazla nedeni bulunabilir.

tukenmislik-sendromu.jpg

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDEN OLUR?

-Kontrol eksikliği

-İş ve yaşam arasındaki dengeyi sağlayamamak

-Aşırı iş yüküne maruz kalmak

-Mobbinge uğramak (psikolojik taciz)

-Yetersiz destek almak

-Mükemmeliyetçi olmak

Tükenmiş sendromu belirtilerinde ruhsal ve bedensel tükenmişlik yaşadığınızı hissedersiniz. İşten uzaklaşmak, işe gitmemek istersiniz ve sürekli olumsuz düşünürsünüz. Dalgınlık, vücut ağrıları, halsizlik, huzursuzluk durumunda olursunuz. Tükenmişlik sendromu belli bir süre devam ederse sağlık ciddi anlamda riskli bir yöne doğru gider. Stres uzun süre devam ederse depresyon, tip 2 diyabet, uykusuzluk ve bağımlılık gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Eğer bu yönde sorunlarınız varsa geç olmadan uzman bir doktordan yardım almanız gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.