SGK’da isteğe bağlı sigortalılık ile çalışmadan emeklilik formülü!

Türkiye’de emekli olmak isteyenler uzun yıllar çalışmak zorunda kalıyorlar. SGK belirli koşullarda vatandaşların çalışmadan emekli olmalarını sağlıyor.
SGK’da isteğe bağlı sigortalılık ile çalışmadan emeklilik formülü!

Çalışma hayatında yer alanlar ilerleyen yaşlarında emekli olma amaçlarını gerçekleştirmek istiyorlar. Emekli olmak çok kolay koşullarda elde edilemiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanları kanunlarla ve mevzuatlarla belirlenmiş koşullarda emekli edebiliyor. Emekli olmak için yaş şartı, prim şartı ve sigortalılık süresi şartı gibi koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu koşulların sağlanabilmesi için SGK’ya prim ödemesi yapılmalıdır. Prim ödemelerinin en külfetsiz şekli ise bir iş yerinde sigortalı olarak çalışmaktan geçiyor. Ancak tek yol da bu değildir.

HİÇ ÇALIŞMAYANLARA SGK FIRSATI!

SGK çalışmayan vatandaşlara çok özel bir imkan sağlıyor. Bu özel imkan ile beraber gerektiren külfeti karşılayanlar bir iş yerinde çalışıyor gibi emeklilik hakkı elde edebiliyorlar. Normalde çalışanlar için SGK’ya her ay işverenler prim ödemesi yapıyorlar. İsteğe bağlı sigortalılık ile ise vatandaşlar herhangi bir iş yerinde çalışmaksızın SGK’ya prim ödemesi yaparak kendilerini sigortalı olarak gösteriyorlar. Böylece tüm emeklilik koşulları tamamlandığında emeklilik hakkı herhangi bir ayrıma tabi olmadan elde ediliyor.

BAĞKUR KAPSAMINDA EMEKLİ OLUNUYOR

SGK’ya isteğe bağlı sigortalılık primi yatıran kişilerin emeklilik şartları tabi oldukları sigortalılık koluna göre belirleniyor. Sistem gereği isteğe bağlı sigortalılık Bağkur kapsamında değerlendiriliyor. Bağkur’dan emekli olmak için ise 9000 prim günü toplamak gerekiyor. Bu prim şartını düşürmenin de bir yolu bulunuyor. Yine SGK sisteminde emeklilik öncesinde son 7 yıllık süre içerisinde en fazla hangi sigorta kolundan prim ödenmişse onun emeklilik şartları ile emekli olunabiliyor. Bu çerçevede emeklilik hakkı elde etmeden son 7 yıl içerisinde 1261 gün bir işyerinde çalışarak SSK’dan prim ödemesi yapılanlar Bağkur şartları ile değil SGK şartları ile emekli olabiliyorlar. Bu durumda ilk defa sigortalı olunan tarihe göre emeklilik prim şartı 7000-7200 gün seviyesine düşebiliyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK PRİMİ NE KADAR?

İsteğe bağlı sigortalılık primi için ne kadar ödeme yapılacağı da merak ediliyor. Bu prim tutarı asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. 2024 yılı için isteğe bağlı sigortalılık primi en az 6.400 TL olarak ödenebilmektedir. Yüksek seviyede prim ödemesi yapmak isteyenler ise en fazla brüt asgari ücretin 7,5 katı üzerinden yüzde 32 oranında isteğe bağlı sigortalılık primi ödenebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.